Steigen kommune...

Jeg bor i Steigen, en fraflyttnings... err... landbrukskommune litt nord for Bodø. Har du i det hele tatt hørt om Steigen er det sikkert i forbindelse med det 6-dagers strømbruddet vi hadde på nyåret i 2007. En hel kommune på hyttetur i nesten en uke... Yey!

Steigen kommune har ingen penger, noe som merkes hvor enn du snur deg. Det Steigen har er natur. Mengder av den! Og det er det vi markedsfører oss med også. "Steigen - en perle i Nordland"... Woohoo! Hver sommer invaderes vi av tyske turister som bor i hytter og hus som eies av firma utenfor kommunen, har med seg absolutt alt de trenger hjemmefra, og legger igjen null kroner og masse søppel hos oss. Til gjengjeld tar de med seg tonnevis av fisk når de drar. Noen av dem trives faktisk så godt at de blir værende. Det er i grunnen ganske hyggelig, og det hjelper på det dalende innbyggertallet.

Nå høres det sikkert ut som jeg ikke trives her i det hele tatt, men det er helt feil. Jeg liker Steigen, jeg har bare ikke lyst til å bo her.

Steigen har store avstander, og mangler det aller meste av butikker. De butikkene som er tar selvfølgelig blodpris for alt de er de eneste i kommunen som selger. For å kjøpe sko til meg eller ungene må jeg til Fauske eller Bodø. Dagstur altså. Kjøpe en bukse? Jepp, samme der. En flaske vin til grillkvelden? Mhm, fremdeles Fauske eller Bodø. Og siden jeg ikke kjører bil dersom jeg kan unngå det, i hvertfall ikke vinterstid, så er det enten buss eller hurtigbåt bare for å komme seg på en butikk som ikke er Bunnpris, Felleskjøpet, Coop eller Rema1000. En tur til Bodø koster omtrent 550,- bare for meg alene, så det blir fort en dyr shoppingtur...

Jada. Alt kan kjøpes på postordre og bestilles via internett. Men det tar jo noen dager eller uker før det kommer da, og jeg eier ikke tålmodighet. Dessuten liker jeg faktisk å prøve klær og sko før jeg kjøper dem. :p

Jeg har ingenting i mot natur, pen utsikt og hav så langt øyet ser, men da gjerne i små doser. Jeg trenger ikke å ha kuer rett utenfor døra lissom! Jeg liker å kunne ta buss dit jeg vil, når jeg vil, handle det jeg skal ha, og dra hjem igjen uten å måtte vente 5 timer før båten går. Jeg liker å gå på kino også... men hadde gjerne sett at utvalget var noe bedre enn på bygdekinoen her. Og det hadde vært fint å kunne plutselig bestemme seg for å gå på kino en fredagskveld... ikke vente til mandag om seks uker (og så risikere at det er avlyst fordi maskinisten har fått influensa).

Offentlig transport i Steigen eksisterer ikke. Vi har skolebussene, som kjører til skolene på morran og tilbake når skolen er slutt. That's it. Har man ikke bil kan man ikke jobbe i Steigen, for du kan ikke ta buss til jobb (og i hvertfall ikke hjem igjen) uten at du kommer for sent og må dra for tidlig. Ikke at det er noen jobber å få her heller da. Er man heldig kan man kanskje skrape til seg en 20% stilling i helsevesenet eller innenfor renhold, men det er mange om beinet, og du risikerer at når du endelig kommer i arbeid koster det mer å komme seg til/fra jobb enn det du tjener på den.

 

Mer senere...


Faron © 2008-2012